tiistai 5. marraskuuta 2013

Hirsitalossa elämisen realiteetit

Elämä hirsitalossa on aika mukavaa ja minusta on ihanaa asua juuri hirsitalossa. Alunperin olisin sinisilmäisenä halunnut siirrättää tontillemme jonkun vanhan hirsitalon ja remontoida sen, mutta onneksi mieheni järjen äänenä ja totesi että ero voi tulla ennen kuin talo on valmis:)

Talonrakennus on nimittäin kovaa hommaa ja vanhan remontteeraaminen varmasti vielä kovempaa. Tilasimme vesikatteeseen asti pystytyksen ja siitä eteenpäin rakensimme itse. Onneksi apuna oli isä (eläkkeellä jäänyt muurari) ja appiukko ( todella kätevä käsistään, osaa korjata kaiken), sekä timpuri jolla oli kokemusta hirsitalorakennuksesta.


Talomme on siis Mammuttihirren talo ja materiaalina käytetty suomalaista hirttä. Kaikki ulkoseinät on paksua hirttä ja eristeitä ei välissä ole. Väliseinät on on suurimmaksi osaksi leveää hirsipaneelia, paria tapettiseinää, khh:ta ja vessa lukuunottamatta. 

Nyt pari vuotta asuneena huomaan, että talomme on elänyt siinä missä mekin:

Nurkkalistoihin kannattaa jättää muutaman sentin painumisvara, sillä hirsitalot painuu hieman vuosien kuluessa.

Kun rakennusvaiheessa päästiin sisustustöihin, niin saimme neuvon että antakaa hirsipaneelien olla pari vuotta seinässä ennekuin maalaatte, jotta paneelit ehtii kuivua. Tämä ei sopinut, kaikki mulle heti nyt!!!-luonteelleni vaan maalattiin paneelit heti. Ja kutistuihan ne:Eli ensi kesänä olisi sisäseinien paikkamaalausta tiedossa. En silti kadu että maalattiin heti, sillä luulen että jos oltaisiin odotettu, niin 10 vuoden päästäkin seinät olisivat edelleen maalaamatta... Nimimerkillä lattialistoja uupuu edelleen parista kohtaa.

Lisäksi paneelit ovat kuivuessaan imeneet erityisesti oksakohtiin paljon maalia, joka näky seinillä laikkuina:


Koska ulkoseinät ovat täyshirttä niin nurkatkin ovat hieman eläneet kun hirsi on kutistunut. Olemme paikanneet repeämiä nurkkalistoilla:
Nurkat ovat kylmempiä kohtia talossa, joka kannattaa pitää mielessä sänkyjä sijoitettaessa,

Nurkkalistaa kaipaa. Muuten eikö lääkekaappi näyttäisi hienommalta jos tuo seinä olisi harmaa?! Hmm...

Hirsitalossa asuminen edellyttää siis hieman "huoltotoimenpiteitä" silloin tällöin. Ahdistaako se välissä? Kyllä. Mutta onko sen arvoista? Totta hemmetissä!


T.Mari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Olisi kiva vaihtaa ajatuksia kanssasi.